MK : " BİR KAMPANYA BAŞLATALIM "

'NOSTALJİ'DEN KALAN YAZILAR

Metin Kömbe'nin kaleminden;

" BİR KAMPANYA BAŞLATALIM "

"Yeni Şebinkarahisar Gazetesi’ndeki köşemde geçtiğimiz iki hafta ÇEKÜL Vakfı’nın projelerinden söz etmiştim.

Bu yazılarla ilgili olarak değerli ağabeyim, dostum Polat Sabuncu aradı. ÇEKÜL Vakfı’nın ve onun motor görevi yaptığı Tarihi Kentler Birliği’nin önemini bilen Sabuncu, yıllar önce Şebinkarahisar Belediye Başkanı Lütfullah Akdoğan’a Şebinkarahisar Belediyesi’nin de Tarihi Kentler Birliği’ne girmesini ısrarla önermiş. Bu önerisini yaparken, Beypazarı’nın turizm alanındaki başarısından da söz etmiş. Bu önerilerden sonra, geç de olsa Şebinkarahisar Tarihi Kentler Birliği’ne üye oldu. Tabii ki üye olmak yetmiyor. Tarihi bir kent olmanın önemini kavramak ve bunun gereğini yerine getirmek gerekiyor.

Ben de yıllardır bu doğrultuda yazılar yazıyorum ve ilgililere önerilerde bulunuyorum. Tarihi dokuyu koruyarak turizmde yıldız olmuş kentler var. Bunlardan ilk akla gelenler Safranbolu ve Beypazarı. Safranbolu’da bilinç sıçraması 1960’larda başlamış. Beypazarı’nda ise 10-15 yıl önce. Beypazarı, kısa bir sürede tarihi dokuyu koruyarak bacasız sanayi denilen turizmden büyük kazançlar sağlayan nadide bir örnektir.

Şebinkarahisar neden bir Beypazarı gibi olmasın?

Tabii ki olabilir. Nasıl mı?

Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız önderliğinde bir kampanya başlatarak. ‘Tarihi dokuyu koruyalım, turizmde bir yıldız olalım’ sloganıyla başlatılacak kampanyaya, ilçede oturan ve gurbette bulunan tüm Şebinkarahisarlılar canı gönülden katılmalı. Amerika’yı yeniden keşfetmenin alemi yok. Öncelikle bir komisyon oluşturarak, Beypazarı’nın, Safranbolu’nun ve benzer kentlerin neler yaptıkları araştırılmalı ve Şebinkarahisar için somut bir plan hazırlanmalı. Şebinkarahisar’ın tarihi birikimi, kültürü ve insan potansiyeli turizmde başarıyı elde etmek için fazlasıyla yeterli. İş bu hazineyi harekete geçirmede. Önce adamakıllı bir plan yapılacak ve bu plan adım adım uygulanacak.

Bu doğrultuda herkese görev düşüyor, gazetemiz Yeni Şebinkarahisar’a ise daha büyük görevler düşüyor. Kampanyanın öncülüğünü gazetemiz yapmalı.

Nasıl ki, bu güne kadar bıkıp usanmadan, ‘İl olmak istiyoruz’, ‘Eğribel’e tünel istiyoruz’ ‘Doğal gaz istiyoruz’ gibi kampanyaları ve talepleri sürekli dile getirdi ve gündemde tuttu, şimdi de turizmle ilgili kampanyaya öncülük etmeli. Kampanyanın adını ve sloganlarını da, yine gazetemiz düzenleyeceği mini bir yarışma ile belirleyebilir.

Evet, nüfusumuz azaldı, belediyenin geliri düştü, ne yapacağız, ne edeceğiz diye sızlanmanın hiçbir anlamı yok. Turizm kampanyasını başlatacağız ve Şebinkarahisar’ı bir yıldız yapacağız. Kaybedecek zamanımız yoktur.

Kaymakamımız Ali Sırmalı’yı ve yeni Belediye Başkanımız Şahin Yılancı’yı bu doğrultuda derhal harekete geçmeye davet ediyorum.

21-04-2009

Şebin Medya yazarlarından

Metin Kömbe "